Tureks Turunç Madencilik Yeni Geliştirdiği Teknoloji Sayesinde Enerji Tüketiminde %86 Tasarruf Sağlıyor
- Tureks Turunç Madencilik, yeni ArGe projesi kapsamında, genel enerji tasarrufu açısından %20, hatlardaki ısınma adına harcanan enerji kapsamında ise %86 oranında tasarruf sağlıyor.
- Tureks Turunç Madencilik, kendi üretim tesislerinde hayata geçirdiği projeyi madencilik sektörüyle paylaşmaya hazırlanıyor.
- “Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resinleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi” projesi; yatırım maliyetinin aşağıya çekilmesini ve enerji kullanımının azaltılmasını esas alıyor.
- Projenin başlatılmasıyla birlikte, enerji tasarrufunun yanı sıra üretimde de %38’lik bir büyüme gerçekleşiyor.
Tureks Turunç Madencilik, 2013 yılından beri hız kesmeden yatırım yapmaya devam ettiği ArGe projelerinden bir yenisini daha hayata geçirdi. Bir süredir üzerinde çalıştığı ve kısa süre önce hayata geçirdiği “Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resinleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi” isimli projesi sayesinde, genel enerji tasarrufu açısından %20, hatlardaki ısınma adına harcanan enerji kapsamında ise %86 oranında bir tasarruf sağlanıyor.
Daha Sürdürülebilir Bir Sektör
Tureks Turunç Madencilik, ArGe projelerinin geliştirilmesindeki odak nokta; mermerin yeni kullanım alanlarını bulmanın yanı sıra, doğal kaynakları daha sürdürülebilir şekilde kullanmak hatta bu konuda sektörel çözümler tasarlamak.
Proje hakkında açıklama yapan Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç: “ArGe yatırımı bizim kurum kültürümüzün ana yapı taşlarından biri. Kurulduğumuz günden bugüne farklı teknik ve teknolojileri yakından takip ediyor ve farklı projeleri hayata geçiriyoruz. 2013 yılından beri ise, kurumsal bir araştırma merkezi çatısı altında bu projelerimiz gerek kendi kurum gerekse sektördeki tüm paydaşlarımızın kullanımına açılıyor.
Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resinleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi projesi de bunlardan bir tanesi. Proje kapsamında kurum ve sektöre sağlanan tasarrufla birlikte Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkıda bulunuyoruz. “
Proje; mermer plakaların sağlamlaştırılması ve yüzey tamiri adına polyester reçine ve epoksi kullanımıyla resin hatlarındaki ısıtma/küllendirme sisteminin ilave elektrik ve ısıtma enerjisi kullanılmadan yapılabilmesi adına başlatıldı.
Projenin hayata geçmesiyle birlikte, yürütülen resinleme işlemi için gerekli olan ortam sıcaklığının 50-60 C° ‘ye ulaştırılması, her bir plakanın tek tek fırına girerek küllenme sürecinin tamamlanması ve 24 saatlik bekleme süresi ortadan kaldırılmış oldu.
Enerji Tasarrufu ve Daha Kaliteli Bir Üretim Süreci
Geliştirilen bu yeni proje gerçekleştirilen hedef; enerji tasarrufu sağlamak, yapılan işlem kalitesinin ve verimliliğinin arttırılması.
Proje ile, maliyet artıran adımların bir kısmı ortadan kaldırılarak sürdürülebilir bir üretim sistemi desteklenirken, performansı da artırılan üretim süreçleri kapsamında, uygulanan resinleme ve yüzey tamir işlerinin kalitesi ve verimliliği de otomatik olarak artıyor.
Sektörel üretim sistemine kalıcı bir çözüm de sunan proje, aynı zamanda enerji kullanımı aşağıya çekilerek daha sürdürülebilir/çevre dostu bir üretim süreci de benimsiyor.